Drewno w kuchni
Drewno w aranżacji wnętrz wpisuje się w najnowsze trendy wykańczania nieruchomości, które bazują na materiałach ekologicznych i naturalnych. Doskonale komponuje się z kamieniem, szkłem czy stalą. W kuchni najczęściej spotyka się je na frontach szafek kuchennych lub pod postacią stołów, jednak to nie jedyny sposób, w jaki można wykorzystać drewno w tym pomieszczeniu. Drewno powoduje, że w kuchni robi się cieplej i przytulniej.
Drewno doskonale nadaje się do blatów, można je łączyć z frontami wykonanymi z drewna, ale i z innych tworzyw z błyszczącą powierzchnią. Współgrają ze sobą na zasadzie kontrastu. Drewno stosuje się także do blatów roboczych, które mają zastępować deski do krojenia, w postaci dużych bloków przypominających bloki rzeźnickie. Mogą stanowić fragment ciągłości blatu, zostać umocowane na wyspie czy też na oddzielnym stelażu w formie wysokiego, mobilnego stołka. Ważny jest przy tym wybór odpowiedniego gatunku. Drewno powinno być twarde, klejone, dzięki czemu nie będzie wypaczać się i pękać. Sprawdzi się tu dąb, jesion i buk z gatunków występujących w Polsce, z tych droższych i egzotycznych dobry będzie mahoń, ipe, iroko, merbau. Te gatunki nie kurczą się i nie będą rozsychać.
Z powodzeniem może zastąpić również zimne płytki ceramiczne. Właściwie dobrany gatunek drewna, przy odpowiedniej konserwacji, nie będzie ulegał zniszczeniu na skutek typowych kuchennych wypadków, zalania czy zachlapania. Z rodzimych gatunków najlepiej do tego celu nadaje się jawor, dąb, buk, klon, z egzotycznych natomiast ipe (lapacho), kempas, jatoba, merabu, badi czy doussie. Na podłodze najbardziej sprawdzi się lite drewno w postaci desek lub parkiet, w których szczeliny zabezpiecza się środkiem do uszczelniania, by zapobiec przenikaniu wody.
Drewno położyć można również na ściany lub ich fragmenty, np. na linii między szafkami ściennymi a blatem. Doda ono ciepła, przytulności, a jego wygląd nie ma nic wspólnego z pamiętaną z poprzednich dziesięcioleci boazerią. Takie rozwiązania są szczególnie cenione w mieszkaniach, którym można dzięki temu nadać klimat i urok drewnianego, wiejskiego domku.
Wybór drewna, zarówno do blatów, podłóg jak i pokrycia ścian, jest ogromny. Każdy gatunek charakteryzuje się inną twardością, kolorem i strukturą. Zaletą tego materiału jest jego trwałość, ale również możliwość odświeżenia co jakiś czas. Pomalowanie, polakierowanie czy cyklinowanie może nadać drewnu zupełnie inny wygląd, który wpasuje się do nowego wizerunku kuchni, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na remont.